Friday, December 27, 2013

Suri rumah sementara

Ikan siakap tiga rasa
Cuti Christmas masih berbaki lima hari. Aku memang suka bila ada cuti sebab masa ni la aku boleh cuba memasak makanan yang aku tak pernah masak. Kalau tak terperuk jek la aku di makmal uni menghitung hari bila PhD nak habis. Masa di Malaysia dulu, memang tak rajin lah aku nak masak. Kebanyakkannya beli di pasar malam. 

Hari ni ada berita gembira. Mr. Hubby dapat naik pangkat jadi team leader di M local Reading. Sangat dekat dengan rumah kitorang. Jalan kaki 15 minit je. Aku pun jalan kaki jgk ke uni, 1.3 batu amek masa 20 minit. Tapi kat sini mmg dah jadi culture orang putih jalan kaki. Lecturers kat department aku pn kebanyakkannya jalan kaki dan sesetengah naik basikal!

Usai cerita jalan kaki. Aku nak cerita aku masak ikan siakap 3 rasa deIngan kerabu udang dan sotong sbb nak celebrate Mr. Hubby dapat jadi team leader. Hehe.... harap-harap Mr. Hubby suka la masakkan aku hari ni. Ni first time aku buat kerabu seafood. Sebabnya ada udang 5 paket kat dalam peti ais. Mr. Hubby beli masa harga dah reduced. Harga asal £2.80 jadi 19pence jek sebungkus. Tu dia rembat smpai 5 bungkus. Jadi aku guna la utk masak kerabu seafood. 

Resepi kerabu seafood

Udang dan sotong (kat sini mmg dah pre-cook, tp aku rendam ngan air panas jgk)
2 stalk daun ketumbar (hiris kasar)
1 biji carrot (hiris halus)
1 biji tomato (potong dadu)
1/2 bunga kantan (hiris halus)
1/2 batang serai (hiris halus)
1 biji bawang kuning (dadu)
4 biji cili kecik thai (hiris halus)
4 sudu kicap cair lee kum kee
Gula dan jus limau nipis (adjust ikut selera)

Last sekali gaulkan semua bahan. Siap dah kerabu seafood ala ika Ivy. Hehhehe...

Kerabu seafood





No comments:

Post a Comment